Turbulenca do të përkeqësohet – A do të bëhet udhëtimi ajror i rrezikshëm?

Megjithatë, turbulencat e forta mund të shqetësojnë edhe udhëtarin më me përvojë dhe t’i kthejnë pesë minutat në një përjetësi. Zakonisht ato shkaktojnë vetëm një përvojë të pakëndshme fluturimi, por në rastin më të keq mund të shkaktojnë dëme dhe lëndime.

Sipas Administratës Federale të Aviacionit të SHBA-së, turbulencat janë shkaku kryesor i lëndimeve të stjuardesave dhe pasagjerëve në përplasjet e avionëve jo-fatale. Ato janë gjithashtu një nga llojet më të zakonshme të përplasjeve të avionëve. Turbulenca i kushton linjave ajrore amerikane deri në 500 milionë dollarë në vit në lëndime, vonesa dhe dëme, raporton CNN.

Forca të ndryshme të turbulencës

Turbulenca është në fakt rezultat i një fluksi të paqëndrueshëm ajri, i cili bën që aeroplani të “rrezojë” përkohësisht. Në atmosferë, një rrjedhë e tillë është gjithmonë e turbullt: era fryn pothuajse rregullisht me gunga dhe drejtimi i saj ndryshon vazhdimisht. Rezultati i lëvizjes së ajrit të turbullt është ndërveprimi i shtresave të ajrit me shpejtësi të ndryshme: shtresa më e shpejtë ndikon në atë më të ngadaltë dhe anasjelltas.

“Ekziston një shkallë për të matur forcën e turbulencës,” thotë shkencëtari atmosferik Paul Williams i Universitetit të Reading në MB.

“Kemi turbulenca të lehta, kur ushqimi ende mund të shërbehet dhe lëvizja në kabinën e pasagjerëve është e mundur. “Në turbulenca të moderuara, rripat e sigurimit shtrëngohen, çdo gjë e palidhur lëviz dhe stjuardesat dhe stjuardesat zakonisht udhëzohen të qëndrojnë në vendet e tyre,” shpjegoi Williams.

“Më e keqja është turbulenca e fortë”. Është më i fortë se graviteti, kështu që mund t’ju ngjitë në sedilje dhe, nëse nuk keni vendosur rripin e sigurimit, t’ju hedhë rreth kabinës. Mund të shkaktojë lëndime serioze, siç janë kockat e thyera”, shtoi ai.

Turbulencat e rënda mund të trefishohen

Çdo vit në Shtetet e Bashkuara, rreth 65,000 aeroplanë përjetojnë turbulenca të moderuara, dhe rreth 5,500 prej tyre përjetojnë turbulenca të rënda. Megjithatë, këto shifra duket se do të rriten pasi ekspertët besojnë se ndryshimi i klimës po ndryshon turbulencat e ajrit.

“Ne kryem disa simulime kompjuterike dhe zbuluam se turbulencat e forta mund të dyfishohen ose trefishohen në dekadat e ardhshme,” tha Williams.

Gjetjet e tij paralajmërojnë në mënyrë specifike për të ashtuquajturën “turbulencë në ajër të pastër” që nuk mund të lidhet me të dhëna vizuale si stuhitë apo retë. Ndryshe nga turbulencat e zakonshme, ato shfaqen papritur dhe janë të vështira për t’u shmangur.

Sipas Bordit Kombëtar të Sigurisë së Transportit të SHBA (NTSB), midis 2009 dhe 2018, ekuipazhet nuk kishin shenja paralajmëruese në rreth 28% të aksidenteve të lidhura me turbulencat. Simulimet parashikojnë se shfaqja e turbulencave të ajrit të pastër midis 2050 dhe 2080 do të rritet ndjeshëm në mbarë botën, veçanërisht përgjatë rrugëve më të ngarkuara. Ajo që është veçanërisht shqetësuese është se numri i turbulencave më serioze do të rritet më shumë.

Hulumtimi: Prerja e erës rritet

Këto simulime pajtohen me rezultatet e një studimi të vitit 2019 në të cilin mori pjesë edhe Williams. Në studimin Rritja e qethjes në rrjedhën e avionëve të nivelit të sipërm të Atlantikut të Veriut gjatë katër dekadave të fundit , të botuar në revistën Nature, shkencëtarët paraqitën zbulimin e një rritjeje statistikisht të rëndësishme në prerjen vertikale të erës mbi Oqeanin Atlantik të Veriut, në lartësitë në të cilat aeroplanët fluturojnë.

Ata deklaruan se ndryshimet e vërejtura mund të kenë një ndikim të rëndësishëm në aviacion, pasi mesatarisht 3000 fluturime kalojnë në atë zonë në ditë dhe se ato shkaktohen nga ndryshimet klimatike.

Përkatësisht, sa më i madh të jetë kontrasti i temperaturës midis ekuatorit dhe polit, aq më i fortë do të fryjë rryma e avionit nga perëndimi në lindje përtej Atlantikut të Veriut, duke drejtuar dhe intensifikuar sistemet e stuhisë. Hulumtimet kanë treguar se në lartësi më të larta, duke përfshirë pjesën e poshtme të stratosferës mbi pol, ka një rënie të temperaturave për shkak të ndryshimeve klimatike.

Nga ana tjetër, troposfera e sipërme mbi ekuator ka rritur temperaturat mesatare. Kjo do të thotë se kontrasti i temperaturës rritet në këto lartësi. Më poshtë në troposferë, ndodh e kundërta – ndryshimet e temperaturës dobësojnë gradientin e temperaturës dhe pritet të ngadalësojnë rrjedhën e avionit.

Shumica e studimeve tregojnë se kur të dy tendencat “bashkohen”, ka ndryshime të vogla në shpejtësitë aktuale. Megjithatë, një studim i vitit 2019 zbuloi se pavarësisht kësaj, qethja e erës e lidhur me këto procese po rritet.

“Nëse rryma e avionit ngadalësohet në atmosferën e poshtme, por mbetet e pandryshuar në atmosferën e sipërme, atëherë prerja në atmosferën e sipërme duhet të rritet,” tha Williams, sipas Science Alert .

A do të bëhet fluturimi më i rrezikshëm?

Megjithatë, kjo nuk do të thotë se fluturimi do të jetë më pak i sigurt.

“Aeroplanët nuk do të fillojnë të bien krejt papritur sepse janë ndërtuar sipas specifikimeve shumë të detajuara dhe mund të përballojnë turbulencat më të këqija”, thotë Williams.

“Megjithatë, kohëzgjatja mesatare e turbulencave do të rritet”. Në mënyrë tipike në një fluturim transoqeanik, mund të presësh 10 minuta turbulenca. Unë mendoj se në disa dekada kjo mund të rritet në 20 minuta ose gjysmë ore. Shenja për vendosjen e detyrueshme të rripit të sigurimit do të shfaqet shumë më shpesh”, shtoi ai.

Pasagjerët që janë të lidhur gjatë fluturimit kanë rrezikun më të ulët të lëndimit nga turbulencat. Megjithatë, një gjë e tillë nuk mund të përballohet nga stafi i avionit. Stjuardesat vuajnë afërsisht 80% të të gjitha lëndimeve të lidhura me turbulencat.

“Ka shumë mundësi që të lëndohemi sepse jemi duke punuar. Ne shtyjmë karrocat e rënda edhe kur ka një lloj paralajmërimi”, thotë stjuardesa Sarah Nelson.

“Gjatë turbulencave, disa stjuardesa godasin tavanin ose dyshemenë, duke përfunduar me fraktura. “Disa humbën gishtat e këmbëve ose pësuan lëndime që i penguan ata të punonin për vite,” shtoi ajo.

LEXO EDHE:

Back to top button