Turqia regjistroi një rekord prej 49.5 gradë Celsius

Turqia regjistroi një rekord prej 49.5 gradë Celsius

Turqia tha se një temperaturë rekord prej 49.5 gradë Celsius u mat dje në provincën qendrore të Anadollit Eskişehir dhe ekspertët paralajmërojnë se trendi i valëve të të nxehtit në pellgun e Mesdheut do të vazhdojë deri në vitet 2040.

“Një temperaturë rekord është regjistruar në provincën qendrore të Anadollit, Eskişehir”, shkroi mbrëmë ministri i Mjedisit Mehmet Ozaseki në platformën X, dikur Twitter.

Rekordi i mëparshëm ishte 49.1 gradë Celsius dhe u mat në vitin 2021, shtoi Ojaseki.

Shërbimi Meteorologjik Kombëtar paralajmëroi sot se vala e të nxehtit do të vijojë të tejkalojë temperaturat normale sezonale deri në 11 gradë.

Arsyeja kryesore për të dhënat e nxehtësisë është ndryshimi i klimës, sipas Barş Onol, profesor i meteorologjisë në Universitetin Teknik të Stambollit.

Edhe pse fenomeni i motit El Nio sjell edhe rekorde temperaturash, valët e të nxehtit po bëhen më të shpeshta dhe zgjasin më shumë, tha Onol në një bisedë telefonike me DPA.

Turqia do të jetë shumë më e ekspozuar ndaj temperaturave të larta në 30 deri në 40 vitet e ardhshme, si pjesa tjetër e rajonit të Mesdheut, paralajmëroi ai.

– Nga viti 2040, kulmi i sezonit turistik në vendet mesdhetare do të jetë në shtator dhe tetor, parashikon Onol.

Menaxhimi i burimeve ujore dhe ujore do të jetë gjithashtu kyç për rajonin, tha Onol, duke parashikuar thatësirë ​​në muajt e verës për vitet në vijim.

Turqia është shumë e varur nga lëndët djegëse fosile. Sipas të dhënave zyrtare, rreth 34.6 për qind e energjisë elektrike prodhohet nga qymyri në vitin 2022 dhe 22.2 për qind nga gazi natyror.

Ozaseki kujton se qëllimi i vendit është të arrijë një normë zero deri në vitin 2053.

LEXO EDHE:

Back to top button