Universi “së shpejti” do të fillojë të tkurret, thonë shkencëtarët

Pas gati 13.8 miliardë viteve të zgjerimit të vazhdueshëm të universit, ky proces mund të ndalet, pas së cilës do të fillonte të bjerë, sipas hulumtimeve të reja.

Bazuar në vëzhgimet e mëparshme të zgjerimit kozmik, shkencëtarët kanë bërë një model për natyrën e energjisë së errët, një forcë misterioze që e bën universin të zgjerohet më shpejt. Modeli tregoi se energjia e errët nuk është një forcë konstante e natyrës, por një lloj kuintesence – një element që mund të ndryshojë me kalimin e kohës.

Ekspertët kanë zbuluar se është e mundur të dobësohet forca refuzuese e energjisë së errët, megjithëse zgjerimi i universit është përshpejtuar për miliarda vjet. Sipas modelit të tyre, universi duhet të ndalojë së zgjeruari me shpejtësi në 65 milionë vitet e ardhshme.

“E gjitha mund të ndodhë jashtëzakonisht shpejt.”

Pas kësaj, brenda 100 milion, ai do të ndalojë plotësisht zgjerimin dhe do të fillojë të bjerë ngadalë, dhe në shumë miliarda vjet do të vijë me vdekjen (ose rilindjen) e kohës dhe hapësirës.

“E gjithë kjo mund të ndodhë jashtëzakonisht shpejt. Në një shkallë kozmike, 65 milionë vjet është një periudhë shumë e shkurtër. “Nëse kthehemi kaq shumë vite prapa, Toka ishte asteroidi që vrau shumicën e dinosaurëve,” tha fizikani Paul Steinhardt nga Universiteti Princeton në Nju Xhersi.

“Asgjë në këtë teori nuk është e diskutueshme apo e pabesueshme,” tha Gary Hinshaw, një fizikan dhe astronom në Universitetin e Kolumbisë Britanike , për Live Science . Megjithatë, për shkak se modeli bazohet vetëm në vëzhgimet e mëparshme të zgjerimit të hapësirës dhe për shkak se natyra e energjisë së errët është një mister i madh, aktualisht është e pamundur të testohen rezultatet e hulumtimit.

Energjia e zbrazëtirës

Shkencëtarët e kanë ditur që nga vitet 1990 se zgjerimi i universit është duke u përshpejtuar, domethënë se hapësira midis galaktikave po zgjerohet më shpejt se sa një miliard vjet më parë. Ata e quajtën burimin misterioz të këtij përshpejtimi energji të errët – një entitet i padukshëm që punon kundër gravitetit dhe shtyn objektet më masive në hapësirë ​​nga njëri-tjetri.

Megjithëse energjia e errët përbën afërsisht 70 për qind të energjisë totale të masës së universit, vetitë e saj janë ende misterioze. Sipas teorisë popullore të prezantuar nga Albert Einstein, energjia e errët është një konstante kozmologjike – një formë e pandryshueshme e energjisë e endur në strukturën e kohës-hapësirës. Nëse po, energjia e errët nuk ndryshon kurrë dhe zgjerimi i përshpejtuar i universit duhet të vazhdojë pafundësisht.

Teoria konkurruese, nga ana tjetër, sugjeron që energjia e errët nuk duhet të jetë konstante që vetitë e saj të përkojnë me vëzhgimet e mëparshme të zgjerimit kozmik. Në vend të kësaj, mund të jetë kuintesenca, një fushë dinamike që ndryshon me kalimin e kohës.

Ndryshe nga konstanta kozmologjike, kuintesenca mund të jetë ose e neveritshme ose tërheqëse, në varësi të raportit të energjisë së saj kinetike dhe potenciale. Për 14 miliardë vitet e fundit, kuintesenca ka pasur veti neveritëse.

Vdekja e energjisë së errët

Steinhard dhe kolegët parashikuan në studim se vetitë e kuintesencës mund të ndryshojnë gjatë disa miliardë viteve të ardhshme. Ata krijuan një model të kuintesencës që tregon fuqinë e saj neveritëse dhe tërheqëse me kalimin e kohës.

Për habinë e tyre, modelja tregoi se energjia e errët mund të fillojë të dobësohet me kalimin e kohës. Përfundimisht, vetitë antigraviteti të energjisë së errët mund të zhduken plotësisht dhe të kthehen në diçka që i ngjan materies së zakonshme.

Sipas skenarit të tyre, zgjerimi i shpejtë i hapësirës tashmë ka filluar të ngadalësohet. Në rreth 65 milionë vjet, ai përshpejtim mund të ndalet plotësisht. Për 100 milionë vjet nga tani, energjia e errët mund të fitojë veti tërheqëse që do të shkaktonin që universi të fillonte të tkurret.

Fundi i universit?

Steinhard spekulon se dy gjëra mund të ndodhin përfundimisht: ose universi do të tkurret derisa të shembet vetë, duke vrarë hapësirë-kohën siç e njohim ne, ose do të tkurret në një gjendje të ngjashme me kushtet fillestare ku mund të krijohej e reja. Big Bang ndodhi.

“Në rastin e skenarit të dytë, kjo do të thotë që universi ndjek një model ciklik të zgjerimit dhe tkurrjes, dhe se universi ynë aktual mund të mos jetë i pari apo i vetmi, por i fundit në një seri të pafund universesh. “tha Steinhardt.

“Fatkeqësisht, nuk ka asnjë mënyrë të mirë për të kontrolluar nëse kuintesenca është reale dhe nëse zgjerimi i shpejtë i hapësirës ka filluar të ngadalësohet”, shtoi ai.

Studimi për energjinë e errët që zbret shpejt dhe fundi i zgjerimit kozmik është botuar në Proceedings of the National Academy of Sciences.

LEXO EDHE:

Back to top button