Ushtria franceze teston qenin robot për operacione luftarake

Testi kishte për qëllim të kontrollonte përshtatshmërinë e tyre për përdorim. Ata duan të përgatisin ushtarë për të ardhmen.

- Advertisements -

Ushtria franceze mori përforcime nga qeni robot Boston Dynamics “Spot” gjatë një misioni provë.

Me sa duket roboti supozohet të përdoret për zbulim. Boston Dynamics u kritikua vazhdimisht, për shembull për shkak të përdorimit të tij si një “qen policie”.

Siç tregojnë fotografitë dhe videot e provës në Twitter, kursantët në Spéciale Militaire de Saint-Cyr duhet të jenë të përgatitur për sfidat e ardhshme.

Misioni zgjati 2 ditë. U testuan skenarë të ndryshëm, të tilla si një aksion sulmues në një kryqëzim, veprime mbrojtëse ditën dhe natën dhe një aksion luftarak në qytet. Për krahasim, të gjithë skenarët u kryen një herë vetëm me njerëz dhe një herë me njerëz dhe robotë.

Ndër të tjera, agresiviteti dhe pikat e dobëta të robotëve duhet të analizohen. Në një raport nga portali i lajmeve Quest-France, thuhet se robotët kishin ngadalësuar veprimet, por u ofronin shërbimeve të urgjencës një mbrojtje më të mirë. Megjithatë, një problem është fuqia e ulët e baterisë në Spot.

Siç raporton The Verge, robotët nuk u shitën përmes vetë Boston Dynamics, por përmes tregtarit evropian Shark Robotics. Kompania nuk ishte informuar se robotët po përdoreshin për qëllime ushtarake.

LEXO EDHE:

Back to top button