William James Sidis: Historia e njeriut që fliste 25 gjuhë

William James Sidis: Historia e njeriut që fliste 25 gjuhë

William Sidis zotëronte aftësi të jashtëzakonshme matematikore dhe gjuhësore. Ai ishte një gjeni që fliste 25 gjuhë dhe dialekte. As sot askush nuk flet për të sepse nuk ka arritur aq sa kolegët e tij. Jeta e tij mund të ishte më e mirë, por ai nuk u rrit si fëmijët e tjerë. Në vend të kësaj, ai ishte një sensacion.

Besohet se ka qenë njeriu më i zgjuar në histori

Sidis ishte jashtëzakonisht i shkëlqyer. Albert Einstein kishte një IQ 160, Sir Isaac Newton kishte një IQ 190 dhe Mark Zuckerberg kishte një IQ 152. Këta janë burrat që ne i identifikojmë me inteligjencë. Sidis, nga ana tjetër, thuhej se kishte një IQ nga 250 deri në 300. Ndoshta motra e tij e ekzagjeroi realitetin kur pa provimin e tij në Shërbimin Civil. Ai u rendit si 254 në listë, të cilin e mori si rezultatin e tij të IQ. William James Sidis ishte një matematikan i shkëlqyer, poliglot dhe shkrimtar i talentuar. Ai u konsiderua jashtëzakonisht i zgjuar nga matematikani Norbert Wiener, fizikani Daniel Frost Comstock dhe filozofi William James. Fatkeqësisht, kjo nuk e ndihmoi të bënte një jetë të qetë.

William James Sidis ishte një fëmijë mrekulli nga Bostoni, Massachusetts, i cili lindi më 1 prill 1898. Ai ishte djali i emigrantëve ruso-hebrenj, të cilët ishin të dy shumë të arsimuar dhe të sigurt në potencialin e djalit të tyre. Sidis fliste rrjedhshëm gjuhë të ndryshme para se të mbushte dy vjeç dhe në moshën tetë vjeç, ai mund të lexonte mbi 50 gjuhë, duke përfshirë ato të lashta dhe ato të zhdukura. Ai ishte gjithashtu jashtëzakonisht i talentuar në matematikë, shkencë dhe histori.

Prindërit e Sidis ishin të vendosur t’i siguronin një arsimim të vështirë dhe e regjistruan atë në Universitetin e Harvardit kur ai ishte 11 vjeç. Ai vazhdoi të merrte diplomën e tij Bachelor në matematikë nga Harvard në moshën 16-vjeçare dhe diplomën master në psikologji në moshën 18-vjeçare.

Jeta e Sidis mori një rrjedhë tjetër pas kolegjit dhe ai u bë diçka si një i vetmuar. Megjithë inteligjencën e tij të jashtëzakonshme, ai nuk ishte i interesuar të ndiqte një rrugë tradicionale të punës, duke preferuar të përqendrohej në shkrimin dhe vetë-studimin. Ai shkroi disa libra për tema që variojnë nga matematika dhe shkencat tek politika dhe filozofia, por ata nuk u pritën mirë, shkruan abcnews.al.

Sidis kishte një ekzistencë të qetë, duke punuar si mësues dhe pedagog dhe duke mbajtur një profil të ulët. Familja dhe miqtë e tij ishin të shqetësuar se intelekti i tij do të shpërdorohej pasi ai bëhej më i izoluar. Sidis, nga ana tjetër, ishte i kënaqur me ekzistencën e tij dhe e kalonte pjesën më të madhe të kohës duke lexuar dhe shkruar.

Krijimi i gjuhës së tij

I riu krijoi edhe gjuhën e tij. Ai shkroi librin e Vendergood kur ishte tetë vjeç. Vendergood ishte një gjuhë me elementë të latinishtes, greqishtes, gjermanishtes dhe frëngjishtes. Ai përfshinte gjithashtu rregulla gramatikore, kohë dhe tetë mënyra. Në Vendergood, numrat dukeshin kështu:

 1. eis – një
  duet – dy
  tre – tre
  guar – katër
  quin – pesë
  seks – gjashtë
  sep – shtatë
  oo(oe?) – tetë
  jo – nëntë
  ecem – dhjetë
  elevenos – njëmbëdhjetë
  dhjetor – dymbëdhjetë
  eidec (eis, dhjetor) – trembëdhjetë

Ishte e qartë për të gjithë se djali tetë vjeçar kishte një mendje të shkëlqyer. Kishte shumë gjëra që ai mund të arrinte. Babai i tij kishte një plan. Deri në vitin 1910, zotërimi i tij i matematikës së lartë kishte avancuar deri në pikën ku akademikët e lejuan atë të jepte leksione në Klubin e Matematikës së Harvardit në moshën 12-vjeçare.

“Unë parashikoj që Sidisi i ri do të jetë një matematikan i madh astronomik. Ai do të zhvillojë teori të reja dhe do të shpikë mënyra të reja për llogaritjen e fenomeneve astronomike. Unë besoj se ai do të jetë një matematikan i madh, lider në atë shkencë në të ardhmen.”

Ai filloi studimet në Harvard në të njëjtin vit dhe i mbaroi në vitin 1914, në moshën 16-vjeçare. U diplomua me nderime me një diplomë Bachelor of Arts. Gazetarët e rrethuan edhe një herë Uilliamin, duke e pyetur për aspiratat dhe ëndrrat e tij. Ky i ri mund të ishte kushdo që donte të ishte! Ai dinte shumë dhe e kishte gjithë jetën përpara, shkruan abcnews.al.

William u burgos në vitin 1919, vetëm disa vjet para se babai i tij të vdiste. Pavarësisht përpjekjeve të tij për të jetuar si i vetmuar, ai u burgos. Ai u dënua me 18 muaj burg pasi mori pjesë në një paradë socialiste të 1 Majit në Boston, e cila u shndërrua në dhunë. Thashethemet u përhapën shpejt: Ishte një socialist i dhunshëm!

Prindërit e tij negociuan lirimin e tij nga burgu. Ata e “ndihmuan” djalin e tyre duke e vendosur në sanatoriumin e tyre në New Hampshire për një vit. Ata filluan të “reformojnë” Uilliam-in, duke e kërcënuar se do ta dërgonin në një institucion mendor nëse nuk e dëgjonte, shkruan abcnews.al.

William u kthye në Bregun Lindor në vitin 1921, në moshën 23. Ai synonte të bënte një jetë private dhe të pavarur. Ai u largua nga familja e tij dhe punonte punë të vogla për të përballuar jetesën. Për shumë vite, ai kishte frikë të mos arrestohej përsëri. Ai botoi botime dhe u mësoi disa të njohurve interpretimin e tij të historisë amerikane.

Mori një zgjidhje nga New Yorker në 1944. Gazetari James Thurber e përshkroi atë si një burrë të vetmuar që jetonte në një “dhoma gjumi në sallën e gjumit në South End të Bostonit” pas një pseudonimi. Gjykatësit Charles Edward Clark i vinte keq për talljen ndaj Sidisit. Ai tha se kjo i shkaktoi “vuajtje të rëndë mendore dhe poshtërim”, por nuk mundi ta strehonte atë “nga kureshtja e shtypit”.

William James Sidis vdiq papritur në moshën 46-vjeçare po atë vit. Shkak i vdekjes është bërë hemorragjia cerebrale, e cila ka qenë edhe shkaku i vdekjes së babait të tij, njeriu që i kishte shkatërruar jetën, shkruan abcnews.al.

Njeriu që mund të kishte transformuar botën, William James Sidis, ishte viktimë e ambicieve të prindërve të tij, sensacionalizmit mediatik dhe rrethanave politike. Gjithçka që donte ishte të mbetej vetëm, por ishte tepër inteligjent për ta kaluar jetën në paqe.

Pavarësisht arritjeve dhe inteligjencës së tij, Sidis luftoi me shqetësimet e shëndetit mendor dhe më vonë u diagnostikua me skizofreni. Ai e kaloi shumicën e viteve të tij të mëvonshme në institucione, larg syrit të publikut. Jeta e William James Sidis zakonisht shihet si një histori paralajmëruese për rreziqet e një fëmije. Megjithatë, ajo tregon gjithashtu potencialin e jashtëzakonshëm të mendjes njerëzore dhe rëndësinë e balancimit të arsimit dhe zhvillimit personal. Deri më sot, trashëgimia e Sidis vazhdon të frymëzojë dhe intrigojë njerëzit./abcnews.al

LEXO EDHE:

Back to top button