ВЕСТИЗДРАВСТВО

Во лето, храната не треба да ја чувате подолго време ни во ладилник, советува директорот на АХВ

Во летниот период, посебно кога времето е екстремно топло како сега, дури ни во ладилник не треба да ја чувате храната подолго време, советува директорот на Агенцијата за храна и ветеринарство (АХВ) Николче Бабовски во интервју за МИА.

Advertisements

„Треба да се води смета и зготвената храна да не се остава на собна температура подолго од два часа, целата зготвена и леснорасиплива храна во колку што е можно покус рок да се олади на температура под пет степени целзиусови, а пред послужување добро да се подгрее, на над 65 степени“, вели Бабовски.

Директорот апелира граѓаните да го пријават секое труење и на тој начин да покажат одговорност.

Прикажи повеќе

Related Articles

Back to top button