Печени јаболка со цимет и ванила фил


Алсат
07.09.2020 08:15
За денешниот рецепт ќе ви бидат потребни следниве состојки:
Основа
6 средни јаболка
1 пакетче цимет
За фил
1 пакетче пудинг од ванила и млеко според упатството
1 пакетче шлаг крем
За декорација
бисквити или оревчиња
Подготовка:
Најнапред ја вадиме средината од јаболката, со ноже за чистење пиперки. Рерната ја загреваме на 200 степени. Со фолија го обложуваме секое јаболко посебно и убаво го попрскуваме со цимет.
Можете да ги печете со кора, потоа таа многу лесно се отстранува, а јаболкото останува целo и е полесно за јадење.
Во длабока тава ставаме на дното малку вода и ги редиме јаболката. Печеме околу 1 час или додека омекнат, но да не станат премногу меки како каша. Во меѓувреме го правиме пудингот и шлагот по упатството и откако ќе олади пудингот матиме се заедно.
Оставаме да се оладат јаболката, а потоа ги полниме со филот. Попрскуваме со цимет и чоколаден прелив.
Може по желба да додадете мелени оревчиња или бисквити.