СВЕТ

Блинкен: САД координираат дипломатски одговор за да се спречи ескалација

Блинкен: САД координираат дипломатски одговор за да се спречи ескалација

Државниот секретар Ентони Блинкен рече дека САД ги поминале изминатите 36 часа „координирајќи го дипломатскиот одговор за да се обидат да спречат ескалација“.

„Силата и мудроста мора да бидат различни страни на иста монета“, рече Блинкен повикувајќи го Израел да покаже воздржаност во својот одговор. Блинкен истакна дека е во контакт со колегите во регионот „и ќе продолжи да го прави тоа во часовите и деновите што доаѓаат“.

„Не бараме ескалација, но ќе продолжиме да ја поддржуваме одбраната на Израел и да го штитиме нашиот персонал во регионот“, рече Блинкен.

Прикажи повеќе

Related Articles

Back to top button