МЕТРОПОЛТехнологија

Cамо за некои модели на iPhone 14 ќе биdat со Чипот А16

Cамо за некои модели на iPhone 14 ќе биdat со Чипот А16

Како што се приближуваме до септемвриската најава за моделите на следната генерација на iPhone, се повеќе детали се појавуваат за нив. Овој пат аналитичарот Минг-Чи Куо има важни информации.

Следната серија на iPhone без сомнение ќе го користи новиот чипсет Apple A16. Сепак, според сознанијата на Куо, споменатиот процесор ќе ги напојува само Pro моделите од серијата iPhone.

Тоа значи дека моделите iPhone 14 Pro и iPhone 14 Pro Max ќе се напојуваат од Apple A16 чипсетот, додека стандардните модели без Pro во името ќе го користат чипсетот A15 што го имаат сегашните модели на iPhone.

Куо истакнува дека тоа ќе доведе и до одредени промени во пропорциите на испорака, а производителите на одредени компоненти на iPhone Pro ќе имаат корист од новата стратегија.

Аналитичарот на екосистемот на Apple напоменува дека тоа ќе биде пристапот кој Apple ќе го применува во иднина. Ова значи дека сите нови модели на iPhone ќе користат чипсет од новата генерација доколку ја носат ознаката Pro.

Од друга страна, стандардните модели ќе се држат до чиповите од претходната генерација, со можни дополнителни оптимизации и подобрувања./usb.mk/

Прикажи повеќе

Related Articles

Back to top button