ВЕСТИМАКЕДОНИЈА

Дали парламентарното мнозинство е стабилно?

Дали парламентарното мнозинство е стабилно?

Немаат 61 глас за кворум, но парламентарното мнозинство тврди дека работи на обезбедување на 80-те гласови потребни за уставните измени.

„Нема причина парламентарното мнозинство да не биде стабилно, напротив, ние сме заинтересирани да обезбедиме мнозинство од 2/3 од пратениците за да го завршиме евроинтегративниот процес кој го започнавме и од кој нема враќање назад“, рече Арбер Адеми, пратеник на ДУИ.

Нема индиции дека мнозинството може да се намали и покрај тоа што во неофицијални околности се дознава дека кај коалициските партнери има криза околу поделбата на ресорите и зголемен апетит за нови позиции.

„Парламентарното мнозинство е стабилно, безбедно и работи во интерес на граѓаните. Со политиките што ги спроведуваме може да има само индиции за негов раст“, рече Јован Митревски, пратеник на СДСМ.

Алтернатива на Африм Гаши немаше коментар иако тројцата пратеници од оваа партија беа меѓу пратениците кои не беа присутни на петочната седница. На прашањето дали мнозинството е стабилно, пратеникот на Алтернатива, Хисни Исмаили, предложен за потпретседател на Собранието, ни рече дека во име на Алтернатива зборувал Јован Митревски од СДСМ.

„Во ред тогаш Јован даде изјава и за нас“, изјави Хисни Исмаили, пратеник на Алтернатива.

Следната недела, пред пратениците да заминат на годишен одмор, се очекува коалициските партнери неформално да разговараат за судбината на парламентарното мнозинство, поточно за неговата стабилност или распуштање на Собранието и одење на предвремени парламентарни избори./Alsat.mk

Адријан Керими

Прикажи повеќе

Related Articles

Back to top button