ВЕСТИМАКЕДОНИЈА

Денеска се празнува Св. Климент Охридски

Во земјава денеска со низа настани се одбележува 8 Декември – Денот на Св. Климент Охридски. Пред споменикот на Св. Климент Охридски пред Националната универзитетска библиотека во Скопје, собраниска и владина делегација ќе положи цвеќе, а во Собранието ќе биде врачена државната награда „Св. Климент Охридски“.

Се доделува за долгогодишни остварувања во областа на воспитанието, образованието, културата, уметноста, здравството, заштитата и унапредувањето на човековата околина и во социјалната дејност.

Св. Климент Охридски е патрон и на Охрид каде празнувањата почнаа завчера. Чествувањата продолжуваат и денеска со поклон пред моштите на Свети Климент Охридски во манастирот „Свети Климент и Пантелејмон” на Плаошник. Потоа предвидено е полагање цвеќе на споменикот на Свети Климент Охридски во училишниот двор на ООУ „Свети Климент Охридски“ и на монументалниот споменик на Свети Климент Охридски на Градскиот плоштад, како и врачување награди на најдобрите поетски творби на наградниот ученички литературен конкурс по повод Патронот на Охрид.

Се претпоставува дека се родил во периодот од 830 до 840 година, а поради блискоста со Свети Методиј, најверодостојна и најподдржана е тезата дека тој потекнувал од Македонија, или од Струмичко-брегалничката област, или од Охрид, или пак, со помала веројатност, од Солун. Бил дел од Моравската мисија, на своите духовни отци и учители, Светите Методиј и Кирил. Заедно со нив во 868/9 заминал во Рим, каде што бил сведок на Божјиот благослов и потврда на делото на неговите учители и бил ракоположен во свештенички чин. По напуштањето на Моравија, заедно со Наум и Ангелариј, Климент преку Белград дошол кај бугарскиот цар Борис во Плиска, од каде во 886 годиан заминал за Кутмичевица, започнувајќи го најплодниот дел од својот живот.

Во 893 Климент е востоличен за епископ Велички, еперхија за која се претпоставува дека била со центар во Охрид и можно е да се простирала до централна Македонија, па дури и до Струмичкиот и Брегалничкиот крај. Во Охрид тој ја основал Охридската книжевна школа – првиот словенски универзитет, која станала црковно и книжевно жариште на сесловенската писменост и база за нашата евангелизација, оцрковување, просвета, книжевност, уметност, култура… На Светиклиментовиот универзитет се изучувале сите тогашни науки и се создавала нова книжевност и просвета и во Европа влегла христијанската цивилизација на новиот јазик на Словените, започнувајќи нов период во историјата на целото средновековно Христијанство.

Охрид, Свети Климент и неговиот Универзитет станале граница меѓу двете големи јазично-културни цивилизации: грчката и латинската, издигнувајќи ја третата – словенската јазично-културна цивилизација. Оттаму Свети Климент Охридски со право се нарекува наш најголем светител, просветител и учител, кој го учел народот во верата, го просветувал, бил проповедник, мисионер и првосвештеник.

Прикажи повеќе

Related Articles

Back to top button