ВЕСТИМАКЕДОНИЈА

Димитров: За моите позиции немаше место во новата влада, но интересот да ме нема не е само домашен

За моите позиции немаше простор во новата влада, рече во своето денешно обраќање досегашниот вицепремиер европски прашања, Никола Димитров.

„Затоа, не ме изненади посебно понудата што ја добив, да бидам амбасадор во Вашингтон. Тоа не само што ќе ме тргнеше од дома, туку и ќе ми го врзеше зборот. Знаете дека дипломатите додека се на должност немаат право да бидат гласни и јавно да се борат за своите ставови дома. Кога го одбив Вашингтон добив и друга понуда, да бидам амбасадор можеби во друга земја, па и да избирам. Сфатив дека нечиј влог за да не бидам дома, а со тоа да ослабат и гласовите кои се на линија во преговорите за која што јас се борам е голем“, рече Димитров.

Интересот да ме нема не е само домашен, додаде тој:

„Знаете дека кај соседот ќе бидат еднакво среќни да се ослободат од, како што ме нарекоа, вирус поопасен од ковид“.

Ова прашање е моја лична животна мисија, апсолутна почит за македонскиот јазик, како еднаков на сите европски јазици и европска интеграција потпрена на вистински европски столбови и критериуми“, додаде Димитров.

Прикажи повеќе

Related Articles

Back to top button