ВЕСТИМЕТРОПОЛСВЕТ

Електричните автомобили освоија рекорден удел на пазарот во Европа

Продажбата на електрични автомобили постави нов рекорд на уделот на пазарот во Европската унија во 2022 година, покажаа бројките од индустријата на 1 февруари, додека регионот се обидува да се ослободи од автомобилите на фосилни горива. Електричните автомобили на батерии учествуваа со 12,1 отсто од продажбата на нови автомобили, во споредба со 9,1 отсто во 2021 година и 1,9 отсто во 2019 година, според Европската асоцијација на производители на автомобили (ACEA).

Advertisements

ЕУ се согласи да ја забрани продажбата на нови бензински и дизел автомобили од 2035 година, како дел од напорите на блокот од 27 земји да изгради јаглеродно неутрална економија до 2050 година. Продажбата на електрични возила се зголеми за 28 отсто минатата година, со повеќе од 1,1 милион возила продаден.

Прикажи повеќе

Related Articles

Back to top button