ЗАБАВАМЕТРОПОЛ

Емотиконите слават 40 години, како започна приказната со нив?

По две години социјална дистанца поради пандемијата станаа скори неизбежни. Но, оние кои први се досетија на идејата за дигитална иронија веројатно не ни можеле да замислат колку ќе станат популарни.

Почетокот потекнува пред 40 години на еден американски универзитет кога се осмислени емотиконите групирани за да означат изрази на лицето, првенствено на насмевка.

Модерните емоџи ги покриваат сите животни аспекти, од гримаси до гестикулации со раце.

„Со нив се нагласува како треба да разберете некоја изјава“, вели лингвистот Ерика Линк од Универзитетот во Бон која го истражува јазикот и комуникациите во дигиталните медиуми.

Емоџи денес не се користат само за означување на начинот на кој некој треба да се разбере нечија изјава, туку се и замена за интерпункција, смета Линк.

„Кога емотиконата се користи наместо точка на крајот на реченицата, на пример, нејзиното значење станува ‘експресивно’“, вели лингвистот.

Исто така, помагаат комуницирањето да биде поекономично.

Од друга страна, изостанувањето на емотикони во пораката има значење и често се користи за да се изрази посериозен тон.

Прикажи повеќе

Related Articles

Back to top button