ВЕСТИЕКОНОМИЈА

ЕЦБ палнира намалување на каматите од јуни

Претседателката на Европската централна банка (ЕЦБ), Кристин Лагард, изјави за RTÉ дека постои „голема веројатност“ за намалување на каматните стапки на ЕЦБ во наредните недели „доколку податоците што ги добиваме за инфлацијата го зајакнат нивото на доверба што го имаме. ”

Управниот совет на ЕЦБ ќе се состане за да донесе заклучок за какво било намалување за нешто повеќе од две недели. Во интервју за Prime Time, г-ѓа Лагард беше запрашана дали луѓето треба да очекуваат да видат најава за намалување на стапката. „Ако податоците што ги добиваме го зајакнат нивото на доверба што го имаме – дека ќе испорачаме инфлација од 2 отсто во среден рок, што е наша цел, наша мисија, наша должност – тогаш постои голема веројатност“.

Кога ЕЦБ ги намалува своите стапки, позајмувањето пари станува поевтино за банките, што обично на среден рок доведува до намалување на хипотекарните стапки и трошоците за позајмување за клиентите на банките низ еврозоната.

Прикажи повеќе

Related Articles

Back to top button