ВЕСТИСВЕТ

ЕУ ги започнува преговорите за членство со Украина и Молдавија

Европската Унија денеска (25 јуни) официјално ги започнува пристапните преговори со Украина и Молдавија.

„Ова се навистина историски моменти. Украина е и секогаш ќе биде дел од обединета Европа. Милиони Украинци, и навистина генерации наш народ, го остваруваат својот европски сон“, рече украинскиот претседател Володимир Зеленски кога 27-те земји на ЕУ минатата недела потпишаа за почеток на разговорите.

Украина и нејзиниот сосед Молдавија ги поднесоа своите кандидатури за пристап во ЕУ веднаш по нападот од Русија во февруари 2022 година.

Почетокот на разговорите во Луксембург сè уште го означува само почетокот на долготрајниот процес на реформи исполнет со политички пречки што веројатно ќе потрае многу години.

Прикажи повеќе

Related Articles

Back to top button