РЕГИОН

Гервала: Косово изработува нацрт статут за Асоцијацијата со српско мнозинство

Министерката за надворешни работи и дијаспора на Косово, Доника Гервала, преку писмо го известила Советот на Европа дека Косово подготвува нацрт статут за воспоставување „механизам за самоуправување, координација и соработка на општините со српско мнозинство. во Косово“. Овој нацрт ќе биде испратен на толкување до Уставниот суд до крајот на мај. Таа рече дека Косово е во фаза на заложба за изработка на нацрт-статутот за формирање на Асоцијацијата, а не во напредна фаза. Таа побара од министрите за надворешни работи на Советот на Европа и Косово да биде на дневен ред на утрешната седница.

„По денешното конкретизирање на нашата посветеност да направиме важен чекор во исполнувањето на нашите обврски, бараме и очекуваме Советот на Европа да го исполни својот дел од обврската и да го покани Косово да се приклучи на Советот без одлагање, како земја која не само што доби повеќе услови во оваа организација, туку и ги исполни овие услови“, рече Доника Гервала, министерка за надворешни работи на Косово.

Досега Косово мина низ две фази на патот кон членство во Советот на Европа. Сепак, некои земји-членки го условуваа членството на државата со формирањето на Асоцијацијата. Германија, една од земјите што со Асоцијацијата го условуваше патот на Косово кон Советот на Европа – рече дека за конкретен чекор кон формирањето на Асоцијацијата, ќе го смета потегот кога Косово ќе го достави нацрт-статутот за Асоцијацијата до Уставниот суд. Гералд Кнаус од Европската иницијатива за стабилност не очекува Косово да се најде на дневен ред на Комитетот на министри на Советот на Европа на 17 мај.

Шкелзен Аќифи

Прикажи повеќе

Related Articles

Back to top button