ВЕСТИЕКОНОМИЈА

Компаниите кои во петокот не ги отплатиле своите солидарни даночни долгови ќе се соочат со блокирани сметки

Законот за солидарен данок останува да се решава по нова година во Уставниот суд. Претседателката на овој суд, Добрила Кацарска, рече дека иницијативата за уставноста на овој закон не се очекува да биде процесуирана до крајот на декември. Кацарска рече дека во овој случај постојат две можности! Доколку законот се укине, законот нема да продолжи да се применува во иднина, но сè што е платено до денот на донесувањето на одлуката не се враќа. Другата можност е доколку Законот за солидарен данок биде целосно поништен, државата да биде обврзана да ги врати парите на сите фирми, кои го платиле солидарниот данок до денот на донесувањето на одлуката.

Во меѓувреме, од Управата за јавни приходи велат дека доколку солидарниот данок не биде платен до овој петок на 24 ноември, на фирмите ќе им бидат блокирани банкарските сметки. Директорката Сања Лукаревска рече дека највисокиот износ платен само од една компанија е 4,2 милиони евра солидарен данок, додека најнискиот износ што досега е платен е само 640 евра од мала компанија.

„Бидејќи рокот беше до 25 октомври, за сите оние кои не го платиле солидарниот данок, ќе преземеме мерки согласно Законот за даночна постапка. Значи, според нашиот календар на 6 ноември ќе ги доставиме опомените и ако плаќањето не се изврши повторно, на 24 ноември ќе почнеме да ги блокираме нивните банкарски сметки. Вкупно, околу 98 даночни обврзници го извршиле плаќањето, остануваат уште 52 компании. Согласно Законот за даночна постапка, не можеме да ги објавиме имињата на должниците кои се уште не го платиле солидарниот данок, но постојат и јавни претпријатија кои се уште не го отплатиле долгот“, рече Лукаревска.

Од проекциите за наплата од 90 милиони евра произлегува дека данокот досега го платиле малите и средните компании, додека гигантите кои профитираа во време на кризата сè уште го одложуваат чекајќи ја одлука на Уставниот суд. Едно е сигурно, каква и да е уставната одлука, фирмите немаат имаат законска можност да поднесат жалба.

Аднан Ќаили

Прикажи повеќе

Related Articles

Back to top button