ВЕСТИМЕТРОПОЛ

Маск стартуваше компанија за развој на вештачка интелигенција

Илон Маск го лансираше долго најавуваниот стартап за вештачка интелигенција xAI, откривајќи тим од инженери со кои сака да создаде алтернатива за ChatGPT.

Стартапот ќе биде предводен од Маск, извршниот директор на Тесла и сопственик на Твитер кој неколку пати изјави дека развојот на вештачката интелигенција треба да се паузира и регулира.

„Го објавувам основањето на xAI за да ни помогне да ја разбереме реалноста“, објави Маск на Твитер.

Во старт-ап тимот се Игор Бабушкин, поранешен инженер на DeepMind, Тони Ву, кој работел за Гугл, Кристијан Сегеди, истражувач на Гугл и Грег Јанг, кој работел за Микрософт.

Прикажи повеќе

Related Articles

Back to top button