ЗДРАВСТВОСВЕТ

Милијарда млади луѓе изложени на ризик од губење на слухот поради гласна музика од слушалките

Милијарда млади луѓе изложени на ризик од губење на слухот поради гласна музика од слушалките

Околу една милијарда млади луѓе во светот се изложени на ризик од губење на слухот во подоцнежните години поради слушање прегласна музика преку слушалки или поради тоа што се на места или концерти со прегласна музика, покажуваат податоците собрани од Светската здравствена организација врз основа на неколку студии.

Advertisements

СЗО ги повика младите да посветат поголемо внимание на нивните навики за слушање, а владите и производителите да направат повеќе за да го заштитат здравиот слух на поединците.

Анализата, објавена во списанието BMJ Global Health, ги разгледа податоците од 33 научни студии објавени на англиски, шпански, француски и руски во последните две децении. Истражувањето опфатило повеќе од 19.000 учесници на возраст од 12 до 34 години.

Откриено е дека 24 отсто од младите се изложени на прегласна музика од слушалките на уредите како што се паметните телефони.

Исто така, утврдено е дека 48 отсто од нив биле изложени на нездрави нивоа на бучава на места како ноќни клубови или концерти.

Комбинирајќи ги достапните податоци, се проценува дека помеѓу 670.000 и 1,35 милијарди млади луѓе би можеле да бидат изложени на ризик од губење на слухот подоцна во животот.

Опсегот е толку широк делумно затоа што некои млади луѓе се изложени на ризик поради два фактора, рече Лорен Дилард, аудиолог од Медицинскиот универзитет во Јужна Каролина и главен автор на студијата.

Дилард изјави за АФП дека најдобриот начин да се намали ризикот од губење на слухот од слушање гласна музика од слушалки е да се намали јачината на звукот и да се намали времето поминато за слушање музика.

Но, признава дека „за жал, луѓето навистина сакаат да слушаат многу гласна музика“.

Последици во староста

Дилард советува корисниците на слушалки да користат подесувања или апликации на нивните паметни телефони кои им овозможуваат да го следат нивото на звукот.

Во гласни средини, посебни слушалки би можеле да помогнат да се избегне „попуштање на музиката и намалување на бучавата во позадина“, предложи таа.

Советува да носите тампони за уши на бучни места, како што се настани како што се концерти или ноќни клубови.

„Веројатно е многу забавно да се биде пред звучниците, но за долгорочното здравје тоа воопшто не е добра идеја“, рече таа.

„Изложеноста на гласна музика во текот на вашиот живот има кумулативен ефект врз вашиот слух, а еден ден кога ќе наполните, да речеме, 67 години, може да го платите данокот“, рече таа.

Научникот ги повика владите да се придржуваат до упатствата на СЗО за безбедно слушање музика, како што се следење и ограничување на нивото на бучава во одредени простори.

Во исто време, таа ги повика компаниите кои произведуваат уреди како паметни телефони да ги предупредат корисниците за прекумерната јачина на звукот и да ги вклучат родителите во процесот, кои ќе ја ограничат изложеноста на децата на гласна музика.

Истражувањето е ограничено бидејќи вклучува различни методологии за тестирање на гласноста во различни студии, а ниту една од нив не била спроведена во земји со низок приход.

Стивен Стансфелд, експерт за проучување на влијанието на бучавата врз здравјето од Универзитетот Квин Мери во Лондон, кој не бил вклучен во студијата, рече дека тоа покажува дека „потенцијалот за посериозно губење на слухот кај целата популација е многу висок“.

Според податоците на СЗО, повеќе од 430 милиони луѓе, што е повеќе од пет проценти од светската популација, моментално страдаат од губење на слухот, што ги оневозможува да ги извршуваат секојдневните задачи. Агенцијата на ОН проценува дека оваа бројка ќе порасне на 700 милиони до 2050 година.

Прикажи повеќе

Related Articles

Back to top button