МАКЕДОНИЈА

Османи: Дипломатијата има важна улога во економската промоција на земјата

Министерот за надворешни работи, Бујар Османи, во емисијата „Економски магазин“, зборува за улогата и значењето на дипломатијата во економската промоција на земјата. Според него, во многу земји во светот, министерствата за надворешни работи се нарекуваат Министерство за надворешни работи и трговија.

Advertisements

„Неодамна, министерствата за надворешни работи се преименуваат и се преименуваат во Министерство за надворешни работи и трговија. Денес ми е на гости министерот за надворешни работи на Унгарија, таму ова министерство се нарекува Министерство за трговија и надворешни работи. Што значи дека делот на трговската размена, делот на економската соработка, делот на економската дипломатија секој ден сѐ повеќе и повеќе се одвива во улога на дипломатија. Бидејќи економијата е она што ги поврзува земјите. Наша должност е како министри за надворешни работи да ги зајакнеме економските капацитети преку мрежата на нашите дипломатски мисии да презентираме можности за инвестиции, туристички можности и секако да најдеме нови пазари за извоз на нашите производи“, рече Османи.

Прикажи повеќе

Related Articles

Back to top button