ВЕСТИЗАБАВА

Остатоци од кит кој постоел пред 5.000 години откриени во Тајланд

Во Тајланд е откриен скелет на кит за кој се смета дека постоел пред 3.000 до 5.000 години, сочуван во совршена состојба. Скелетот долг 12 метри се претпоставува дека му припаѓал на кит од видот брајд. Беше пронајден на околу 12 км од западниот брег на Бангкок. Експертите се надеваат дека неговото откривање може да го расветли минатото, особено за нивото на морето и биодиверзитетот. За Тајландскиот залив се смета дека пред 10.000 години бил подлабок за 4 метри отколку што е сега.

Advertisements
Прикажи повеќе

Related Articles

Back to top button