ВЕСТИМАКЕДОНИЈА

Работите се влошуваат, нема напредок во борбата против корупцијата – оценка на амбасадорот Коп

Холандскиот амбасадор во земјава, Дирк Јан Коп, оценува дека Владата нема напредок во борбата против корупцијата, туку дека работите се влошуваат.

Тој во интервју за Радио Слободна Европа вели дека нема причина за оптимизам.

„Па, не гледаме некој напредок, напротив, сметаме дека работите се влошуваат. Постои корупција насекаде, конфликт на интереси, влијание врз невладиниот сектор, непотизам, клиентелизам, а препораките од Државната комисија за спречување корупција и Народниот правобранител не се почитуваат од никој, ниту од Владата ниту од Парламентот, ниту од Обвинителството. Всушност, годинашниот извештај од Антикорупциската комисија покажува дека 10 проценки од претставките се процесирани, тоа е многу помалку и во однос на 20-те проценти во извештајот од 2021 година, кој патем сѐ уште не е разгледан од Парламентот во последните 2 години, нешто што требаше да се направи. Затоа нема причина за оптимизам. Како што кажав и порано, корупцијата е состојба на умот. Ја има насекаде. Таа е дел од менталитетот и треба да се смени сега, зашто ако сакате да сте во Унијата во процесот на преговори, оваа состојба со менталитетот и политичката волја заедно со неказнивоста која оди со тоа и која е најпрезирана од граѓаните, мора да се смени веднаш. Во спротивно, желбата да бидете дел од ЕУ во 2030 година, ќе биде илузија“, вели Коп за РСЕ.

Во однос на довербата на граѓаните во правосудството, Коп оценува дека по превирањата во Судскиот совет околу разрешувањето на претседателката и ова тело веќе не е легитимно. Поради тој преседан, како што вели Коп, Холандија ставила во мирување еден голем проект поврзан со Судскиот совет.

Прикажи повеќе

Related Articles

Back to top button