ВЕСТИРЕГИОН

Рама кажа што мисли за РЕФЕРЕНДУМ за обединување на Косово со Албанија

Премиерот Рама изјави дека ќе гласа „за“ на хипотетички референдум за унијата меѓу Албанија и Косово.

„Дали е ова прашање или провокација? „Не разбирам“, рече Рама. „Ако ме прашате за хипотезата за мирен референдум за обединување на Албанија и Косово, јас би гласал отворено – за, да бидеме јасни. „Ако ме прашате дали ќе се случи или не, јас велам дека ќе се случи, не знам кога ќе се случи, како ќе се случи, но дека тоа ќе се случи еден ден, велам да“, рече Рама.

Од своја страна, премиерот на Косово, Албин Курти рече:

„Ние не го бираме прашањето за обединување на Албанците, туку тоа нѐ избира нас. Не можеме да одлучуваме за такви историски процеси и да одредуваме датуми и начини“.

Изјавите на двајцата премиери беа дадени на заедничката конференција на двете влади, вкупно седма, што овојпат се одржа во Елбасан. На оваа средба беа потпишани 15 договори, меѓу кои и оној за укинување на дозволата за привремен престој за државјаните на двете земји, признавање на социјално осигурување и за меѓусебни олеснувања во царинските постапки за влез-излез на стоки.

Прикажи повеќе

Related Articles

Back to top button