ВЕСТИМАКЕДОНИЈА

Ревизијата на контроверзниот проект „Скопје 2014“ остана во заборав

Ревизијата на контроверзниот проект „Скопје 2014“ остана во заборав. Иако Владата вети дека ќе ги отстрани дивите споменици од скопскиот плоштад, тоа не се случи. Советникот на премиерот Зоран Заев за урбанизам и градежништво Мирослав Грчев, кој е координатор на работната група за разгледување на проектот, вели дека надлежните институции немаат политичка волја да постапуваат според нивните елаборати.

Advertisements

Архитектите велат дека поставувањето на спомениците на плоштадот е направено надвор од сите стандарди и направени се бројни правни прекршоци. Тие инсистираат на тоа дека треба да се отстранат илегалните споменици.

„Овој проект создаде контексти од историска, градежна, урбана, културна и политичка природа. Архитектонскиот и урбаниот стил на зградите не соодветствува на реалноста што постои во овие краишта со векови и не е наменета за соодветно зеленило во просторите на плоштадот. Големата густина на објектите на многу кратко растојание едни од други создаде средина со голем број објекти во област со мала површина”.

Министерот за култура во 2017 година формираше работна група за ревизија на проектот „Скопје 2014“. Работната група во елаборатите препорача отстранување на околу 30 споменици и 16 фасади на разни градби во барокен стил.

Adna Qaili

Прикажи повеќе

Related Articles

Back to top button