ВЕСТИМАКЕДОНИЈА

Родителите револтирани од идејата за дигитални книги, започнаа да се мобилизираат

Футуристичката идеја за дигитализирање на учебници за онлајн учење на министерката за образование, Мила Царовска, наиде на силно противење од родителите, кои велат дека е невозможно да се спроведе во сегашни услови на училиштата. Својата загриженост ја изразија преку група на социјалната мрежа Фејсбук каде во рок од неколку дена се приклучија над 66 илјади луѓе. Во групата „Книги и настава мора да има“ се предлагаат начини како да се оспори одлуката на министерството.

Во отсуство на активности од невладини организации, родителите преземаат иницијатива да соберат потписи за да се спротивстават на овој предлог. Тие се најгласни против оваа иницијатива, обидувајќи се да ги следат практиките на сите други земји за настава по физичко присуство во училиштата.

„Ако таа направи штета, испраќајќи ги студентите дома без разлика дали и колку услови имаат, тие се ОБВРЗАНИ да присуствуваат на часови од далечина, па сега таа одлучи да не им дава дури и учебници, а не им беа дадени таблети на ниту еден ученик ниту наставник“…

„Како може да влијае само на 400 ученици кога 1.300 семејства немаат електрична енергија. Таа дури и не ја спроведе Националната образовна платформа на што и даде толку голема помпезност во септември“…

„Ако е можно училиштата без ученици, тогаш пратениците треба да одржуваат и седници онлајн, да не трошат пари залудно во Собрание“, реагираат родителите.

Според предлогот на Министерството за образование, отпечатените книги ќе бидат отстранети од употреба за да бидат заменети со електронски уреди за онлајн учење. Дури и училишните објекти ќе бидат непотребни, според нив, образовниот процес може да го следат од своите домови. Можеби во далечна иднина, технолошката иновација ќе го направи вообичаено само онлајн учењето, но родителите во оваа фаза на развој на општеството сметаат дека тоа е идеја далеку од здравата логика.

Аднан Ќаили

Прикажи повеќе

Related Articles

Back to top button