ВЕСТИРЕГИОН

Шефовите на дипломатиите на ЕУ ќе разменат мислења за Западен Балкан

Министрите за надворешни работи на ЕУ ќе се состанат во Брисел за да разговараат за Западен Балкан. Во подготвителниот документ се наведува дека шефовите на дипломатиите ќе одржат стратешка дискусија за посилен политички ангажман на ЕУ со партнерите од Западен Балкан, „прифаќајќи ги заедничките потенцијали, споделување на партнерства; соочени со глобалните предизвици“. Високиот претставник на ЕУ, Жозеп Борел, треба им презентира на министрите документ, во кој се наведува дека јасна цел на Западен Балкан е полноправно членство во ЕУ и секој предлог за друг пат е одвлекување на вниманието со лоши последици за силна работа тоа нужно мора да се направи за да се постигне визијата за обединета, силна и просперитетна Европа“.

Advertisements
Прикажи повеќе

Related Articles

Back to top button