МЕТРОПОЛ

„Сите за еден, еден за сите“: Кои историски личности се кријат зад Д’Артањан, Атос, Портос и Арамис?

Хероите од приказната на Александар Дима биле вистински луѓе, а еве што се знае за нив.

Advertisements

Потеклото на мускетарите може да се проследи до 1600 година, кога Хенри IV формирал единица на лесна коњаница вооружена со долги пушки. За време на владеењето на Луј XIII, во 1615 година, тие биле распоредени меѓу другите единици на лесна коњаница, каде нивните вештини биле одлични за извидувачки мисии. Но, потоа во 1622 година, истиот Луј, со желба да направи личен полк, ја реформирал единицата и ги создал кралските мускетари.

Мускетарите, кои сочинувале и пешадија и коњаница, биле вешти во мечување, како и во ракување со огнено оружје. Во време на мир, тие работеле како придружба на кралот и организирале лажни битки како дворска забава. Во војните, тие оделе на фронтот со суверенот, изведувале опасни маневри и ги чувале портите на кралот.

Мускетарите учествувале во многу битки. Нивната последна била битката кај Фонтеној во 1745 година, за време на војната за австриското наследство. После тоа, Луј XV ги ангажирал само за церемонијални должности; неговиот наследник Луј XVI, ги распуштил во 1776 година. Луј XVIII повторно ја основал единицата 18 месеци (1814-1815) кога се качил на тронот за време на егзилот на Наполеон.

Дима ги нашол своите херои во Memoire de Monsieur d’Artagnan Gatien Courtilz de Sandras. Во споредба со оригиналното дело, тој ги направил неколку години постари, за да можат да учествуваат во возбудливата опсада на Ла Рошел и „Дијамантската афера на кралицата“.

Шарл де Бак де Кастелмор како Д’Артањан

Шарл де Бак де Кастелмор е роден околу 1613/15 година. во Шато Кастелмор, во близина на Лупијак во југозападна Франција, како најмлад син во сиромашно семејство. Тој се приклучил на елитниот полк што му припаѓал на кралското семејство, каде што служел под команда на Франсоа де Гијон де Есарт во 1635 година, користејќи го презимето на неговата мајка, Д’Артањан.

Д’Артањан беше убиен на 25 јуни за време на опсадата на Мастрихт во 1673 година.

Арман де Силег Д’Атос Д’Отвил како Атос

Димин Атос беше најстариот во групата, идеал на благородништвото, мудар и огорчен. Историскиот Атос е роден во 1615 година, како помлад од двајцата браќа. Познато е само дека тој им се придружил на мускетарите во 1640 или 1641 година и дека починал во Париз на 21 декември 1643 година.

Запис за неговата смрт и погреб се чува во црквата Сен-Сулпис во Париз:

Поворката, служењето и погребот на покојниот Армандо де Силега Д’Атос Д’Отвил, мускетарот на гардата на кралот, господинот Беарн, беа извршени во близина на пазарот во Пре-ау-Клеркс.

Историчарите веруваат дека Атос умрел за време на дуелот бидејќи тревникот Pre-auk-Klerks бил популарно место за вакви активности.

Исак де Порто како Портос

Историската личност зад лојалниот, суетниот и сочувствителен Портос беше Исак де Порто. Роден во семејството Хугеноти во Поу околу 1617 година, тој се појавил во 1640-тите како член на гардата кој служел под Де Есарт. Иако се верува дека подоцна им се приклучил на мускетарите, нема докази за тоа. Порто се вратил во родниот Берн до 1650 година, каде што служел како чувар на муниција во Навара.

Животот на Порт после тоа е мистерија, а локалната традиција вели дека тој умрел како човек со репутација во 1670 година.

Хенри Д’Арамик како Арамис

Во Dimino deli, Арамис е млад човек кој студирал да биде свештеник пред да се приклучи на мускетарите. Заробен во политички интриги, тој е единствениот од четворицата што преживеале во книгата.

Неговиот историски колега е Анри Д’Арамик, роден околу 1620 година, во Арамик во Берн. Неговото семејство било аристократско, а тој првпат се појавува во историските книги во 1376 година. Арамик бил игумен лаици, опатија во Арамик. Иако не управувал со опатијата, тој ги собирал нејзините приходи. Арамик им се придружил на мускетарите во летото 1640 година, служејќи под Тревил. Остана неколку години, но не се знае каков чин бил. Тој се вратил во Берн до февруари 1650 година и се оженил со Жан де Берн-Бонас.

Починал пред септември 1681 година, кога неговиот втор син Климент го наследил семејниот имот откако неговиот постар син Арман умрел без деца.

Прикажи повеќе

Related Articles

Back to top button