ВЕСТИРЕГИОН

Словенечката гранична полиција добива засилување на ЕУ пред можно зголемување на мигрантите

Полициски службеници од уште три земји на Европската унија од денеска ќе им помагаат на своите колеги во Словенија да ја набљудуваат нејзината граница со Хрватска, поради загриженоста за можно зголемување на мигранти со подобрувањето на временските услови. Станува збор за 10 полицајци кои доаѓаат од Полска, шест од Литванија и пет од Естонија. Повеќе од милион мигранти и баратели на азил, претежно од Блискиот исток и Авганистан, влегоа во Европската унија преку таканаречената балканска рута во периодот 2015-16 година, што ги поттикна земјите да ја засилат граничната безбедност.

Advertisements
Прикажи повеќе

Related Articles

Back to top button