ВЕСТИЗДРАВСТВО

Токсикологија: Организациската директорка Иљази ги потпиша договорите на 18 лица

На 18 вработени на Клиниката за токсикологија им се продолжија договорите за работа. По многуте превирања создадени во јавноста за соодветна квалификација на овој кадар, организацискиот директор Бесије Иљази потпиша продолжување на договорите за вработените Албанци. Од декември, кога истече договорот за 18 вработени, тие продолжија да одат на работа без да земаат плата. Во писмениот одговор, директорот Иљази рече дека сите неисплатени плати ќе бидат надоместени од 15 април, од кога ја добиле согласноста од Министерството за финансии.

„Тие немаа право да работат и покрај тоа што јас инсистирав да дојдат на работа, додека не најдеме законско решение, затоа на 28 февруари упатив барање до Министерството за здравство за продолжување на договорите во кои се опишува клиничката состојба дека Клиниката за токсикологија не може да функционира како што треба, и сега по завршување на законските процедури добивме согласност од Министерството за здравство и денес договорите се потпишани со сите 18 лица и од денес тие продолжуваат да работат на клиниката“, вели Иљази.

Министерот за здравство, Илир Демири, рече дека оваа одлука е професионална и дека на Клиниката и се потребни овие вработени, додека во однос на антиалбанските навреди ги повикува правосудните тела да преземат мерки.

„Договорите мора да се обработат, целата поента не е да се занимаваме со политички конотации, туку со професионални и социјални конотации. Имаме 18 семејства кои немаат добиено плата! Сакам овие семејства да земат плата. Наскоро ќе го имаме истиот проблем и со болницата во Лешок, каде што лекарите одат во пензија, и инсистирам таа да стане дел од тетовската Клиничка болница ..има 20 семејства чие постоење зависи од функционирањето на таа здравствена установа“, рече Демири.

Медицинскиот персонал на Клиниката за токсикологија одржа прес-конференција на која покажа дека на болницата не и се потребни сите 18 вработувања, туку дека на Клиниката и е потребен биолог за работа во токсиколошката лабораторија. Вработувањето на 18 чица предизвика поделба во клиниката, бидејќи дел од вработените тврдат дека овој кадар е вработен партиски и не им е потребен, а други велат дека омразата е само на етничка основа.

Аднан Ќаили

Прикажи повеќе

Related Articles

Back to top button