ВЕСТИЕКОНОМИЈА

Трошоците на живот во октомври на годишно ниво зголемени за 3,5 %

Трошоците на животот во октомври 2023 година, во однос на истиот месец лани, се зголемени за 3.5 %, а цените на мало за 3.4 %. Во споредба, пак, со септември годинава, трошоците на животот бележат намалување од 1.5, а цените на мало од 0.6 %, соопшти Државниот завод за статистика.

Намалување на индексите на трошоците на животот во октомври 2023 година, во споредба со претходниот месец, е забележано кај млекото за 10.1 %, јајцата за 9.0 %, свежиот и разладениот зеленчук, освен компирите и другите коренести плодови за 8.6 %, минералната вода, газираните пијалаци, соковите од овошје и зеленчук за 6.4 %, свежото и разладеното овошје за 5.2 %, пивото за 4.3 %, сирењето и урдата за 4.1 %, месото за 3.4 %, лебот и житата за 3.3 % и маслото и маснотиите за 0.9 %.

Прикажи повеќе

Related Articles

Back to top button