ВЕСТИСВЕТ

Унгарија усвои антикорупциски закон за да добие средства од ЕУ

Унгарскиот парламент го усвои првиот од серијата антикорупциски закони, додека Будимпешта се обидува да избегне губење на средствата на Европската унија, бидејќи нејзината економија запаѓа во рецесија и форинтата достигнува рекордно ниско ниво. Владејачката партија Фидес на премиерот Виктор Орбан усвои амандман на кривичниот законик со кој се воведува кривична постапка за прекршоци поврзани со управувањето со јавниот имот, дозволувајќи судски преглед доколку истрагата е затворена без обвиненија или отфрлени кривични пријави.

Advertisements

Законот е еден од 17-те обврски што владата на Орбан ги презеде пред Европската комисија за да спречи суспендирање на милијарди евра од фондовите на ЕУ поради прекршување на демократската контрола, вклучително и слаби антикорупциски мерки. Соочен со зголемените енергетски трошоци и инфлација, рекордна слаба форинта и забавување на економијата, Орбан, кој долго време е во несогласување со ЕУ, сега изгледа подготвен да ги исполни барањата за создавање институции кои ќе ги намалат ризиците од корупција.

Прикажи повеќе

Related Articles

Back to top button