МАКЕДОНИЈАПОСЛЕДНИ

Вакцините против грип се очекува да пристигнат идната недела

Вакцините против сезонски грип кои се производ на француската фармацевтска компанија „Санофи Пастер“ се очекува идната недела да пристигнат во државава. Согласно препораките на Комитетот за имунизација, временската рамка за вакцинација е почетокот на ноември, информираат за МИА од Министерството за здравство.

Advertisements

Посочуваат дека вкупно се набавени 40.000 дози на четири типни вакцини кои се наменети за бесплатна вакцинација на следните дефинирани ризични групи: лица на возраст над 65 години, лица со хронични заболувања, здравствени работници, бремени жени и децата на возраст од шест месеци до пет години.

Веднаш по пристигнувањето на вакцините ќе започне и закажувањето на термините. Сезонската имунизација против грип во Здравствен дом – Скопје ќе се одвива во поликлиниките Ѓорче Петров,  Букурешт, Чаир, Бит Пазар, Ченто и Јане Сандански.

Измунизацијата ќе биде со упатување од матичен лекар преку системот „МојТермин“ во период од 14 до 19 часот. Kомерцијалните вакцини против сезонски грип ги набавуваат центрите за јавно здравје, каде и ќе се врши вакцинирањето. Центарот за јавно здравје Скопје ќе набави 4000 вакцини, а цената на една вакцина ќе чини 800 денари, потенцираат од Министерството за здравство.

Прикажи повеќе

Related Articles

Back to top button