РЕГИОН

Владеењето на правото клучно за влез на Србија и Црна Гора во ЕУ

Советот на министри на Европската унија донесе одлука да се примени новата методологија за проширување со Србија и Црна Гора, а високи претставници на Унијата истакнаа дека владеењето на правото ќе стане столбот на преговорите за членство за пристапување. Ова беше објавено по состанокот на шефовите на дипломатиите на Унијата, а Ана Паула Закаријас, државниот секретар за Европа на Португалија, земја која претседава со ЕУ, подвлече дека веројатно членството во ЕУ е главната движечка сила на трансформацијата на Западен Балкан и важна за заедничката безбедност и напредок.

Advertisements
Прикажи повеќе

Related Articles

Back to top button