МАКЕДОНИЈА

Април со потпросечни температури на воздухот, забележани и врнежи од снег

Потпросечни температури, врнежи од снег, со максимална измерена 29,8 степени и минимална -9,3 степени се карактеристики за април 2021 година.

Advertisements

Од УХМР информираат дека осум до 25 денови во текот на април биле со максимална темпратура од 15 степени, а потпросечни температури се забележани во Лазарополе.

Просечната месечна температура варирала од 3,8 степени во Лазарополе до 12,6 во Гевгелија. Споредено со многугодишните месечни просечни температури, во април 2021 година тие се пониски за 1,4 степени, а во периодот од 5 до 10 април е забележан продор на студен бран.

Највисоката температура од 29,8 степени Целзиусови се измерена на 30 април во Тетово, најниската од -9,3 степени во Лазарополе.

Најмногу дожд имало во Лазарополе, просечно наврнале 106,4 мм, а најмалку во Штип 20,8 мм. Врнежите биле застапени во текот на целиот месец, претежно од дожд, но и снег во првата декада од месецот. Најмногу дожд на дневна основа е забележан во Лазарополе на 7 април од 19,1 мм.

Врнежите во однос на многугодишниот просек се подпросечни во целата држава, со исклучок на Битола каде има 30мм и се над просекот.

Прикажи повеќе

Related Articles

Back to top button