МАКЕДОНИЈА

Бела: Трендот на миграција на младите е кобен за нашата држава

Статистичкиот тренд на заминување на младите е поврзан со процесот на глобализација, кој овозможува слободно движење на стоки, луѓе и работна сила да се задоволат барањата на индустријата во развиените европски земји, вели професорот Бујамин Бела, во „Патот кон … “ На Алсат. Според него, ова претставува голема загуба за нашето општество.

Advertisements

„Трендот на заминување почна уште од 90-тите, од времето на поранешна Југославија до визната либерализација, што е своевидна поддршка за ова движење и миграција. Но, сега се гледа дека овој тип на миграција е фатална за нашето општество, бидејќи веќе нема етнички, полови, регионални разлики, но тоа е тренд каде што навистина го губиме највиталниот дел од општеството и најголемата инвестиција. дека се правиме како општество, како држава, како институции. Гледаме дека има своевидно прикажување на намерата, на континуитетот на миграцијата, претставувајќи ни недостиг во сектори, во институции… Ова е навистина голема загуба за нас како општество“, изјави Бела.

Прикажи повеќе

Related Articles

Back to top button