МЕТРОПОЛСВЕТ

Болница во Франција тестира робот кој ќе им помага на постарите лица

Во болница во Париз се тестираат „социјално асистивни“ роботи како дел од ново фасцинантно истражување.

Развиени од шкотскиот тим за вештачка интелигенција од Универзитетот „Хериот-Ват“ во Единбург, роботите за здравствена заштита извршуваат рутински задачи и комуницираат со постари пациенти.

Роботите беа дел од испитувањето на Националниот роботариум на Универзитетот „Хериот-Ват“, а експериментите беа овозможени со развојот на технологијата за големи јазични модели кои им кажуваат на роботите како да водат природни и течни разговори.

Резултатите покажуваат дека роботите можат да се вклучат во социјални интеракции преку поздравување на пациентите, одговарање на прашања и обезбедување насоки, како и помагање во работата на членовите на човечкиот персонал. Покрај тоа, тие можат истовремено да разговараат со повеќе луѓе, следејќи го дијалогот помеѓу неколку поединци.

– Изгледите роботите беспрекорно да соработуваат со болничкиот персонал за да го подобрат искуството на пациентот сега е поблиску до реалноста. Првичните испитувања во болницата покажаа способност роботот ефикасно да разговара со пациентите. Веруваме дека овој проект ќе означи значајна пресвртница во развојот на интерактивната роботика и горди сме на нејзините достигнувања, а истовремено ги препознаваме возбудливите предизвици што претстојат – објаснува Оливер Лемон, професор по вештачка интелигенција и еден од водачите во Националниот роботариум.

За време на тестирањето роботите извршувале едноставни и повторувачки задачи, што помогнало да се намали физичкиот контакт помеѓу лекарите и пациентите. Повратните информации од тестирањето покажуваат дека користењето ваков робот може да го намали ризикот од пренос на инфекција, а истовремено да ја зголеми продуктивноста на медицинските сестри и лекарите.

Извор: Interestingengineering.com

Фото: Heriot Watt

Прикажи повеќе

Related Articles

Back to top button