СВЕТ

Британскиот премиер го разреши претседателот на владејачката Конзервативна партија поради кршење на министерскиот кодекс

Британскиот премиер го разреши претседателот на владејачката Конзервативна партија поради кршење на министерскиот кодекс

Британскиот премиер Риши Сунак денеска го отпушти претседателот на неговата владејачка Конзервативна партија поради „сериозно кршење” на министерскиот кодекс.

Advertisements

Притисокот врз Надим Захави се зголемуваше поради наводите дека подмирил неплатени даноци од неколку милиони долари додека бил на чело на државната каса.

Во писмото до Захави, Сунак наведува дека бил принуден да реагира бидејќи на почетокот на својот мандат ветил дека неговата влада ќе биде влада на „интегритет, професионализам и одговорност на секое ниво”.

Захави не ја коментираше одлуката на премиерот.

Медиумите објавија дека Захави подмирил долг од речиси пет милиони фунти.

Надим Захави беше министер без ресор во владата на Риши Сунак.

 

Прикажи повеќе

Related Articles

Back to top button