ВЕСТИЕКОНОМИЈА

ДКСК бара да се разоткрие „шемата“ за кешот од игрите на среќа

Државната комисија за спречување на корупцијата (ДКСК) во однос на годишните даночни пријави од игри на среќа денеска повикаа и апелираа да се води контрола на кешот што се добива, но и за заштита на личните податоци. Владата, финансиските институции и сите надлежни, бараат од Антикорупција, да најдат законски решенија за ова прашање и сериозно да ги испитуваат овие предмети.

Advertisements

Антикорупција досега има откриено неколку случаи за крадење податови со пријавени во Дирекцијата за заштита на лични податоци, што покажува оти има основ за перење пари, односно за можни финансиски злоупотреби и малверзации.

Горан Трпеноски, член на Комисијата, потсетувајќи на случај кога ДКСК има откриено оти еден функционер имал добивка од игри на среќа во бруто износ од еден милион и 170 илјади денари, а ги немал пријавено во анкетниот лист, дал изјава дека евидентираните приходи ги нема добиено, ниту има примено толкава сума на добивка. Откако било проверено во финансиска полиција, МВР и сите други надлежни институции, од страна на Управата за финансиска полиција ДКСК добила известување дека постапуваат по пријавата и по извршените полициски увиди од нивна страна, ќе поднесат соодветен поднесок до надлежното Јавно обвинителство.

– Сите институции велат не можеме да го проверуваме кешот од играчите на среќа, казина и други. Никој нема контрола на тие пари. Ова е системска корупција, смета меѓу другото Трпеноски. Тој уште еднаш ги повика сите граѓани доколку имаат податоци за вакви случаи да ги достават до ДКСК, за да се открие, како што рече, „шемата“.

Прикажи повеќе

Related Articles

Back to top button