ЕКОНОМИЈАМАКЕДОНИЈА

„Фајнанс тинк“: Обновливи извори на енергија за излез од енергетската криза

Благица Петревски од Институтот за економски истражувања и политики, „Фајнанс тинк“ очекува цената на струјата и натаму да бележи нагорен пораст. Во нејзиното вечерашно гостување во емисијата „Економски Магазин“ на Алсат, таа оценува дека излезот од кризата би требало да се гледа во инвестирање во обновливи извори на енергија.

„Треба да ги очекуваме и оние идни фази на пораст на цените и недостигот на електрична енергија заради структурни проблеми. Ние треба да преземеме мерки коишто ќе бидат во насока на зголемено домашно производство коишто доаѓаат од обновливи извори на енергија, пред сѐ на сончева енергија и олабавување на севкупната регулатива каде што домаќинствата и малите ќе може за сопствени цели да произведуваат и истата да ја компензираат со мрежата“, рече Петрески.

Прикажи повеќе

Related Articles

Back to top button