ВЕСТИМАКЕДОНИЈА

Франција дава поддршка за разговорите меѓу Македонија и Бугарија

Франција ќе продолжи да ја поддржува евроинтеграцијата на земјите од Западен Балкан. Државниот секретар во француското МНР, Клемент Бене, најави дека еден од приоритетите на претседателството во Унијата ќе биде и проширувањето со земјите од регионов.

„Ние ќе продолжиме со поддршка на Албанија и Северна Македонија на евроинтегративниот пат. Даваме поддршка и за разговорите меѓу Северна Македонија и Бугарија кои продолжија последниве неколку денови, во однос на напредување во процесот“, изјави Клемент Бене – државен секретар во МНР на Франција.

Францускиот амбасадор во земјава, Сирил Бомгартнер оценува дека со новата бугарска Влада има охрабрувачки сигнали, а неговата земја стои на располагање доколку има потреба. Тој додава дека има дијалог меѓу Скопје и Софија и засега не е потребно посредништво или вмешување на трета страна. Евроамбасадорот Дејвид Гир пак, повтори дека Брисел посакува започнување преговори што е можно поскоро.

„Она што треба сега да го направиме е следното: политичката волја и политичкиот капацитет да постои во двете засегнати земји и мислам дека тој услов денеска е исполнет. Сега треба таа соработка да се воспостави и тука ние сме да ги придружуваме во напорите, како Европејци“, рече Сирил Бомгартнер – амбасадор на Франција.

„Ги охрабруваме двете земји да продолжат да бидат обврзани, да прават напори, за на крај да се решат отворените прашања меѓу двете земји и тоа охрабрување го гледаме и низ посетата на премиерот Петков набрзо овде“, нагласи Дејвид Гир – шеф на Мисијата на ЕУ.
Бугарскиот премиер ја потврди посетата на земјава во вторник на се очекува да се слушнат неговите ставови во однос на разговорите меѓу двете земји.

Лука Андреев

Прикажи повеќе

Related Articles

Back to top button