ВЕСТИСВЕТ

Француско-германски документ за реформа на ЕУ пред проширувањето

Пред таканареченото проширување „30 плус“, на Европската Унија треба да спроведат некои внатрешни реформи за унијата да биде функционална, а процесот на проширување на ЕУ треба да оди паралелно со продлабочување на интеграцијата во Унијата.

Ова се главните наоди од студијата на повеќе од десет независни експерти ангажирани од Франција и Германија. Наодите од оваа студија не ја претставуваат официјалната позиција на владите во Берлин или Париз, туку ќе послужат за иницирање на дебата за идното проширување на 27-членото европско семејство.

На состанокот на министрите за европски прашања на ЕУ што се одржуава во Брисел на 19 септември, ќе биде презентиран овој документ, во кој, меѓу другото, се предлага одлуките за отворање или затворање поглавја во преговарачкиот процес да бидат усвоени од страна на квалификувано мнозинство во Советот на ЕУ, а не едногласно, како што беше практика досега.

Сепак, едногласноста на земјите-членки би останала валиден начин на донесување одлуки кога станува збор за прием на нова членка во ЕУ.

Прикажи повеќе

Related Articles

Back to top button