МАКЕДОНИЈА

Изгласани повисоки плати за пиротехничарите

Пратениците ги усвоија измените на Законот за заштита и спасување, со што пиротехничарите во Дирекцијата за заштита и спасување ќе добијат повисоки плати. Поради изложеност на високо ризик по здравјето пиротехничарите кои досега во ДЗС се водеа како „друг стручен кадар“ ќе добиваат додаток на плата во висина од 35% проценти. Исто така, со измените пиротехничар вработен во Дирекцијата, ќе може да се пензионира со 40 години стаж и навршени 55 години возраст, се наведува во новото законско решение. Усвоен се и измените на Законот за управување со кризи, со кој се предвидува имплементација на европскиот број 112 каде ќе се упатуваат сите итни повици од граѓаните.

Advertisements
Прикажи повеќе

Related Articles

Back to top button