ЗДРАВСТВОМЕТРОПОЛ

Колку вежбање е потребно за да се отстранат негативните ефекти од седењето во текот на денот

Знаеме дека долгото седење не е добро за нас, но колку вежбање е потребно за да се спротивставиме на негативните здравствени ефекти од седењето по цел ден?

Истражувањата сугерираат дека околу 30-40 минути дневно енергично вежбање треба да биде доволно, пишува Science Alert.

До 40 минути „умерена до енергична физичка активност“ секој ден е отприлика вистинската сума за да се компензира 10 часа неподвижност, тврди истражувањето, иако секое вежбање или дури и самото стоење помага до одреден степен.

Анализата покажа дека ризикот од смрт кај оние со повеќе седентарен начин на живот се зголемува како што се намалува времето поминато во умерена до енергична физичка активност.

Иако мета-анализите како оваа секогаш бараат сложено поврзување на податоците од различни студии со различни волонтери, временски периоди и услови, силата на оваа конкретна студија е што се потпираше на релативно објективни податоци од уреди за носење, наместо на самопријавени податоци. од учесниците.

Истражувањето базирано на уреди за носење е во голема мера во согласност со упатствата на СЗО за 2020 година, кои препорачуваат 150-300 минути умерена или 75-150 минути енергична физичка активност секоја недела за да се неутрализираат штетните ефекти од седентарен начин на живот.

Качување по скали наместо со лифт, играње со деца и домашни миленици, учество во јога или танцување, домашни работи, пешачење и возење велосипед се предложени начини како луѓето да бидат поактивни, а доколку не можете веднаш да одвоите 30-40 минути. , велат научниците, почнете полека.

Прикажи повеќе

Related Articles

Back to top button