ВЕСТИРЕГИОН

Кон: Ситуацијата со ковид-19 во Србија се влошува

Српскиот епидемиолог и член на Кризниот штаб, Предраг Кон изјави денеска дека епидемиолошката состојба во државата е влошена и уште повеќе ќе се влошува, очекувајќи оваа недела бројот на новозаболени да надмине 300 лица.

Advertisements

Тој истакна дека во следниот период сигурно ќе има четирицифрен број на нови инфекции на дневна основа, дека околу 300 лица сега се хоспитализирани, но не очекува притисок врз здравствениот систем како што беше кога имаше повеќе од 9.000 хоспитализирани во Србија.

На прашањето кога може да се очекува врв на четвртиот бран, Кон за ТВ Пинк рече дека нагорната линија трае осум недели – почнала во последната недела од јуни и ќе продолжи во август. Дополнителен проблем, Кон очекува во септември, на почетокот на учебната година, а претходно голем број луѓе ќе се вратат од летните одмори.

„Но, ние исто така имаме вакцинирани, што е важно како факт кој ќе влијае на развојот на ситуацијата. Ако немавме вакцинирани, не би било чудно овој последен скок да биде врвот, но ќе има четирицифрен број на заразени на дневна основа, тоа е јасно”, додаде Кон.

Прикажи повеќе

Related Articles

Back to top button