ВЕСТИРЕГИОНСВЕТ

Конференција за проширување во Брисел: Проширувањето на ЕУ е геополитички императив

Проширувањето на ЕУ е геополитички императив, но мора да се заснова на заслуги, се согласија денеска учесниците на конференцијата „Проширување и продлабочување на Унијата: Што е загрозено за ЕУ ​​и граѓаните на ЕУ на следното свикување на парламентот“ во Брисел, во организација на Европскиот парламент и Европскиот универзитетски институт од Фиренца.

Учесниците на дискусијата за очекувањата од процесот на проширување во периодот од 2024 до 2029 година се залагаа за постепена интеграција на земјите кандидати во ЕУ и ја истакнаа важноста од целосно усогласување со надворешната и безбедносната политика на ЕУ.

„Она што треба да го направиме во наредните години е постепено да ги интегрираме оние земји кои се на пат кон европска интеграција. Тоа значи дека целта е да се подобри политичкото здружување и економската интеграција на земјата што е можно повеќе пред формалниот пристап“, рече претседателот на Комисијата за надворешни работи на Европската унија, Дејвид Мекалистер, и посочи дека токму за тоа служи Инструментот за реформи и раст за Западен Балкан, на кој на регионот му се нудат шест милијарди евра дополнителни финансиски средства. помош.

Прикажи повеќе

Related Articles

Back to top button