ВЕСТИРЕГИОН

Курти: Косовските Срби мора да бидат ослободени од туторството на Србија

Косовскиот премиер Албин Курти во средата (27 септември) изјави дека нападот во селото Бањска во општина Звечан ги изложил тешкотиите и потребата од меѓународна соработка за одржување, заштита и контрола на границата со Србија.

Курти седницата на Владата ја започна со едноминутно молчење во чест на убиениот полицаец.

„Границата со Србија, покрај тоа што е долга и на планински терен, особено во северниот дел, го прави особено опасно и тешко однесувањето и апетитот на официјален Белград“, рече Курти.

Тој рече дека учеството на потпретседателот на Српската листа, Милан Радојчиќ, во овој напад, кој го окарактеризира како терористички, ја докажува „виталната важност за заживување на политичкиот плурализам на Србите на Косово“.

„Нема демократија и слобода без плурализам. Косовските Срби мора да бидат ослободени од туторството на Србија“, рече косовскиот премиер.

Прикажи повеќе

Related Articles

Back to top button