ВЕСТИМАКЕДОНИЈА

Меѓународниот фактор и понатаму го критикуваат правосудниот систем

Меѓународниот фактор и понатаму го критикуваат правосудниот систем

Денот на судството кај нас беше одбележан со директни критики од меѓународната заедница, кон судиите и обвинителите бидејќи, како што рекоа, се фрустрирани од немањето напредок. Порачуваат дека треба внимателно да се постапува со спроведувањето на законот, за да се избегне застареноста на предметите.

„И покрај заклетвата за интегритет, довербата на граѓаните во правосудниот систем останува ниска. Ние сме фрустрирани од недостатокот на напредок. Публиката најверојатно е фрустрирана. Ве охрабрувам вас и оние околу вас кои работат за независна правда да се обединат и јавно да ги објавите оние што ви стојат на патот“, рече Ерик Мејер, заменик амбасадор на САД.

Роберт Декер, шеф на мисијата од Амбасадата на Холандија, рече дека судиите и обвинителите треба да му служат на јавноста и да не станат плен на притисок. Според него, Европската комисија наскоро ќе го објави првиот скрининг извештај каде попрецизно ќе се знае што треба да се направи за зајакнување на правдата во земјава.

„Ова е итна порака, бидејќи за жал, како што сите знаеме, такви притисоци сè уште постојат во Северна Македонија. Напредокот е во ваша рака, додека ние сме тука да ве поддржиме, денес и утре“. изјави Роберт Декер, заменик амбасадор на Холандија.

Шефицата на Судскиот совет, Весна Дамева, рече дека е мал бројот на судии кои не се отпорни на притисоци и влијанија. Таа рече дека судиите кои не ја вршат својата професија со спроведување на правдата во државата треба да бидат познати по име и презиме.

Честото застареност на темите, особено оние на поранешниот прв човек на УБК, постојано наидува на реакции. Во меѓувреме, речиси во секој извештај и анкета довербата на граѓаните во судството паѓа. Критики имаше и во последниот извештај на Стејт департментот на САД./Алсат.мк

 

Прикажи повеќе

Related Articles

Back to top button