ЕКОНОМИЈАСВЕТ

ММФ ѝ одобри на Украина кредит од 15,6 милијарди долари

ММФ ѝ одобри на Украина кредит од 15,6 милијарди долари

Се очекува со оваа одлука да се мобилизира концесиско финансирање од големи размери од украинските донатори од Западот за да се помогне во решавањето на украинскиот проблем со платниот баланс, да се постигне среднорочна надворешна одржливост и да се обнови одржливоста на долгот, се наведува во соопштението.

Новиот кредит ќе ѝ овозможи на Украина моментална исплата на околу 2.7 милијарди долари. Со тоа одборот на ММФ го ратификуваше договорот постигнат на 21 март по повеќемесечните преговори на службеници на ММФ и владата во Киев.

Ова е прва голема финансиска програма што ММФ ја одобрува за Украина. Претходната програма на ММФ за Киев, вредна 5 милијарди евра, истече лани. „Разорен е економскиот и социјалниот ефект на руската инвазија на Украина“, кажа првата заменичка на директорот на МЈФ Гита Гопинат.

Украинскиот претседател Володимир Зеленски ја поздрави на Твитер одлуката на ММФ: „Ова е голема помош во нашата борба против руската агресија. Заедно ќе ја поддржиме украинската економија. Одиме кон победа“, напиша тој.

Финансискиот пакет од 115 милијарди долари го вклучува заемот од ММФ, 80 милијарди долари помош и заеми од други земји и простување на долг од 20 милијарди долари. ММФ очекува реалниот украински БДП во 2023 да се движи меѓу -3 и +1 отсто.

Прикажи повеќе

Related Articles

Back to top button