ЗДРАВСТВОМЕТРОПОЛ

Модриот патлиџан е одличен за вашето здравје: Еве зошто е добро да го вклучите во исхраната

Богат со растителни влакна, витамини и минерали, модриот патлиџан е одличен додаток на вашата дневна или неделна исхрана и може да има позитивни ефекти врз бројни аспекти на вашето здравје.

Advertisements

Еве неколку клучни придобивки што модриот патлиџан ги носи за телото.

Помага во намалување на холестеролот

Една од најголемите придобивки од модриот патлиџан е неговата способност да ги намали нивоата на лошиот холестерол (LDL) во крвта. Модриот патлиџан содржи влакна, особено растворливи влакна, кои помагаат во намалувањето на апсорпцијата на холестеролот во дигестивниот систем.

Истражувањата покажаа дека редовната консумација на модар патлиџан може да помогне во намалувањето на нивото на вкупен холестерол, што е корисно за здравјето на срцето и крвните садови.

Богат е со антиоксиданси

Модар патлиџанот е одличен извор на антиоксиданси, особено насунин – еден од најмоќните антиоксиданси што се наоѓаат во неговата виолетова кора. Насунинот е познат по своите заштитни својства што го намалуваат оксидативниот стрес во телото, заштитувајќи ги клетките од оштетување што може да предизвика хронични заболувања како што се рак, срцеви заболувања и невродегенеративни заболувања.

Редовното консумирање модар патлиџан може да помогне во одржувањето на здравјето на клетките и намалувањето на воспалението.

Помага во контрола на тежината

Поради високата содржина на влакна и ниската содржина на калории, модриот патлиџан е одличен избор за секој што сака да ја контролира својата тежина. Влакната го зголемуваат чувството на ситост, што може да го намали внесот на храна и да помогне во контролата на порциите.

Модриот патлиџан содржи и вода, што придонесува за хидратација и дополнително го зголемува чувството на ситост. Покрај тоа, модриот патлиџан има многу малку калории, што го прави идеален зеленчук за секој што внимава на внесот на калории.

Поддржува здравје на дигестивниот систем

Модриот патлиџан е богат со влакна, што е од суштинско значење за здравјето на дигестивниот систем. Влакната помагаат во одржувањето на редовно варење и спречуваат запек. Исто така, ја подобруваат функцијата на цревата и го поттикнуваат растот на корисни бактерии во цревата.

Прикажи повеќе

Related Articles

Back to top button